Mobile Device Management
Mobile Device Management van
Van der Hoff ICT
Mobiele apparaten zoals smartphones en tablets zijn tegenwoordig niet meer weg te denken binnen professionele organisaties. Ze bieden ons de mogelijkheid om overal te werken, waar en wanneer we dat maar willen. Mobiele apparaten brengen ook uitdagingen met zich mee op het gebied van beveiliging en beheer. Gelukkig hebben wij daar hebben wij een oplossing voor.
Mobile Device Management is een beheeromgeving die bedrijven in staat stelt hun mobiele apparaten efficiënt en veilig te beheren. Het stelt IT-beheerders in staat om allerlei taken uit te voeren, zoals het registreren, configureren, beheren en beveiligen van mobiele apparaten. Allemaal vanaf één centraal dashboard.
Wat zijn de voordelen van Mobile Device Management (MDM)
- Optimaal apparaat beheer: Met MDM hebben bedrijven moeiteloos grip op hun mobiele apparaten. IT-beheerders kunnen met gemak allerlei belangrijke taken uitvoeren, zoals registratie, instellingen finetunen, constant monitoren en beveiligen van mobiele apparaten. Alles wordt geregeld vanuit een centraal en gebruiksvriendelijk dashboard, zonder dat je fysiek toegang nodig hebben tot het mobiele apparaat. Daarnaast is het mogelijk om apps en updates uit te rollen naar meerdere apparaten tegelijk.
- Optimale beveiliging: Met MDM kunnen bedrijven hun belangrijke bedrijfsgegevens veilig houden. Beheerders hebben de macht om veiligheidsprotocollen af te dwingen, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, het versleutelen van data en het op afstand wissen van gegevens als een apparaat verloren raakt of een medewerker uit dienst treedt. Hierdoor wordt het risico op datalekken tot een minimum beperkt en voldoen bedrijven aan wettige regels en voorschriften.
- Efficiëntieverbetering: MDM biedt veel voordelen op het gebied van productiviteit. Het stelt medewerkers in staat om hun werk efficiënter uit te voeren. Door snelle toegang tot bedrijfsdata en apps kunnen ze altijd en overal productief werken. Daarnaast hebben IT-beheerders de mogelijkheid om bepaalde functies op apparaten uit te schakelen tijdens werktijd, waardoor afleiding verminderd en de focus op het werk wordt verhoogd.
- Kostenbesparing: Met Mobile Device Management bespaar je flink op je kosten. Mobile Device Management biedt de mogelijkheid om problemen op afstand op te lossen en daardoor vermijd je dure fysieke reparaties op locatie. Bovendien zorgt het geautomatiseerde app-beheer voor een slimmer gebruik van licenties, waardoor onnodige uitgaven worden vermeden.
Voor welke besturingssystemen is MDM geschikt?
Mobile Device Management wordt ondersteund door IOS en Android.
Beleid en instellingen voor mobiele apparaten
Bij het uitrollen van gebruikers is het belangrijk om over enkele zaken na te denken, zoals de gewenste mate van controle over een apparaat. Hoe moeten de mobiele apparaten precies gebruikt worden? Gaat het om persoonlijke apparaten die ook bedrijfsgegevens verwerken? Of gaat het om zakelijke apparaten die ook voor privédoeleinden gebruikt worden?
Dit soort beslissingen worden vaak vastgelegd in een mobiel beleid. Een goed mobiel beleid zorgt ervoor dat de veiligheid en het gebruiksgemak in balans blijven, ter ondersteuning van de bedrijfsprocessen. Er zijn diverse opties en instellingen om een apparaat te beheren. We categoriseren deze in 2 werkprofielen, die hieronder worden toegelicht. Door beperkingen aan te brengen en aanpassingen te doen kan het werkprofiel worden afgestemd op de specifieke groep(en) werknemers binnen de organisatie.
Bring Your Own Device (BYOD)
Met BYOD gebruiken medewerkers hun eigen persoonlijke apparaat voor werkdoeleinden. Het apparaat blijft eigendom van de medewerker, wat betekent dat er beperkingen zijn wat betreft de mogelijkheden voor beheer. In dit geval hebben we het over ‘Mobile Application Management’ (MAM). Alleen de apps en data van het bedrijf worden beheerd en beveiligd, niet het gehele apparaat. Treed de werknemer uit dienst, kunnen wij op afstand de apps en data op het apparaat verwijderen.
Company Owned Business Owned (COBO)
Het apparaat behoort toe aan de organisatie en mag alleen gebruikt worden voor zakelijke doeleinden. De MDM-beheerder zal met beperkingen, blokkades en instellingen het apparaat zo instellen dat alleen functies gebruikt kunnen worden die relevant zijn voor zakelijk gebruik.
10 voorbeelden uit de praktijk:
- Snel inzetten van apparaten: Een bedrijf met verschillende locaties maakt gebruik van een MDM-oplossing om nieuwe smartphones en tablets op afstand in te stellen. Binnen enkele minuten zijn deze apparaten klaar voor gebruik door medewerkers.
- Beveiliging van Bedrijfsdata: Een financiële instelling maakt gebruik van MDM om ervoor te zorgen dat alle bedrijfsgegevens veilig zijn. Door versleuteling te verplichten en veilige toegang te waarborgen, zelfs als ze op persoonlijke apparaten worden gebruikt.
- Toegang tot Apps beheren: Een productiebedrijf maakt gebruik van MDM om ervoor te zorgen dat werknemers tijdens werkuren geen apps zoals Netflix kunnen gebruiken de productiviteit te verbeteren.
- Realtime volgen en beheren: Met MDM kun je in realtime de locatie van vrachtwagens, voertuigen en mobiele apparaten in de logistieke keten volgen. Dit resulteert in slimmere routeplanning en efficiëntere levering.
- Nalevingshandhaving: Een zorginstelling maakt gebruik van MDM om strikte naleving van regelgeving te garanderen, zoals het waarborgen van beveiligde toegang en versleutelde communicatie op mobiele apparaten.
- Automatische implementatie van Apps: Een detailhandel maakt gebruik van MDM om nieuw verkooppersoneel automatisch toegang te verlenen tot specifieke apps en trainingsmateriaal op hun eigen smartphone (BYOD).
- Verliespreventie: Een verzekeringskantoor gebruikt MDM om op afstand een gestolen smartphone te vergrendelen en gevoelige klantgegevens te wissen, om zo te voorkomen dat gegevens in verkeerde handen vallen.
- Datagebruiksbeheer: Een taxibedrijf maakt gebruik van MDM om het datagebruik op de apparaten van medewerkers te beperken tot zakelijke apps, om zo overmatig dataverbruik te voorkomen.
- Veilig gebruik van e-mail: Een advocatenkantoor maakt gebruik van MDM om ervoor te zorgen dat mobiele toegang tot e-mails voldoet aan specifieke beveiligingseisen, zoals wachtwoordbeveiliging en versleuteling.
- Flexibel Werken: Een internationaal adviesbureau gebruikt MDM om medewerkers de mogelijkheid te bieden om op afstand toegang te krijgen tot bedrijfsmiddelen en gevoelige documenten via hun persoonlijke apparaten.
Implementatie proces
Bij Van der Hoff ICT draait alles om een duidelijk en open proces. Hieronder lees je wat je van ons kunt verwachten tijdens de implementatie van Mobile Device Management.
Stap 1: Implementatieplan
Zodra de overeenkomst is getekend, nemen we contact op om het implementatieplan op te stellen en te bespreken. We zullen het hele proces met je doornemen, samenstellen en een tijdlijn opstellen, zodat je precies weet wat er wanneer gaat gebeuren. In het implementatieplan bespreken we hoe de specifieke beheeromgeving wordt opgezet en wat daarvoor nodig is.
Stap 2: Inventarisatie van wensen
Elke organisatie heeft specifieke wensen over hoe de MDM-oplossing kan bijdragen aan de mobilisatie van bedrijfsprocessen. We helpen je om jouw specifieke wensen vast te leggen, zoals gewenste gebruikersgroepen, apparatuur typen, benodigde apps, e-mailinstellingen, beperkingen, configuraties, beleid en andere vereisten.
Stap 3: Opzetten beheeromgeving
Aan de hand van de specifieke wensen richten we de volledige beheeromgeving in. We vragen alle benodigde certificaten aan, stellen profielgroepen in, configureren WiFi, zetten e-mailverbindingen op, koppelen apps, voeren configuraties en beleidsregels in. Zoals besproken zorgen we ervoor dat de omgeving klaar is voor gebruik.
Stap 4: Pilot Testen
Indien gewenst draaien we zodra de volledige omgeving is ingericht een pilot. We configureren één of meerdere apparaten met het MDM-systeem en laten medewerkers testen of alles naar wens werkt en of er nog aanpassingen nodig zijn. Als de pilot succesvol is plannen we de definitieve uitrol.
Stap 5: Uitrollen apparaten
Nu jouw MDM-omgeving is opgezet en actief is, is het belangrijk om deze zo snel en efficiënt mogelijk uit te rollen binnen jouw organisatie. Wij helpen bij het uitrollen en zorgen ervoor dat de apparaten worden uitgerold met het juiste profiel.
Stap 6: Nazorg, evaluatie en training
Zodra alles is uitgerold en in gebruik is, blijven we betrokken voor eventuele nazorg, ondersteuning en evaluatie. We horen graag wat we goed doen en staan altijd open voor suggesties ter verbetering. Bovendien plannen we kennisoverdracht, zodat je alles weet om jouw MDM-omgeving optimaal te beheren en beveiligen. Als je toch vragen hebt of hulp nodig hebt, staat ons supporteam voor je klaar.
Tot slot
Mobile Device Management brengt voor organisaties een tal van voordelen met zich mee, zoals een betere beveiliging, verhoogde efficiëntie en kostenbesparingen. Met behulp van MDM kunnen organisaties hun mobiele apparaten effectief beheren en een veilige en productieve werkomgeving voor hun werknemers creëren. Het is een efficiënte en veilige manier voor organisaties om grip te houden op mobiele apparaten binnen hun bedrijfsomgeving.
Prijzen en abonnementen
Om Mobile Device Management te implementeren stellen we graag een persoonlijke offerte je op. De prijs wordt berekend per apparaat, per maand.
Meer ICThema's
Waarom Security awareness belangrijk is voor ondernemers?
Hoe is het gesteld met de security awareness in jouw organisatie? Bestanden die spoorloos verdwijnen, internetverbindingen die plots wegvallen...
Lees meerVerschillen tussen EDR, XDR en MDR
EDR, XDR en MDR: Bescherm je bedrijf tegen cyberaanvallen In de ICT-wereld en in de cybersecurity wordt veel gebruikgemaakt...
Lees meer