28 september 2016

Voorkom dat je slachtoffer wordt van het cryptolocker virus

Voorkom dat uw bestanden vergrendeld en/of besmet worden.

Wilt u voorkomen dat een cryptolocker-virus al uw bestanden besmet en vergrendeld? Of dat u het slachtoffer wordt van phishing, waarbij u geld wordt afgetroggeld. Dan is het zaak om besmette SPAM-mailtjes te herkennen. Hoe u dat doet? Van der Hoff ICT heeft een aantal tips op een rijtje gezet.

E-mailadres afzender controleren

Check het e-mailadres van de afzender. Misschien herkent u de naam van de afzender, bijvoorbeeld KPN, Intrum Justitia of ING, maar dat wil niet zeggen dat die mail ook door hun is verzonden. Controleer daarom ook het e-mailadres. Gaat het om een vreemd of vaag adres, dan is de kans groot dat u te maken heeft met een besmette mail.

Hoe wordt u aangesproken

Controleer de aanhef van het mailtje. Wordt hier gebruik gemaakt van algemene termen als ‘Geachte heer/mevrouw’ of ‘Beste klant’ wees dan gewaarschuwd. Kijk maar eens naar mailtjes van bedrijven en klanten waarmee u zaken doet; die zullen meestal gewoon je (achter)naam gebruiken én weten of ze de mail naar een man of vrouw sturen.

Persoonsgegevens controleren

Als er in een mail gevraagd wordt of u uw persoons wilt controleren, dan rinkelen als het goed is ook bij u de alarmbellen. Klik nooit op een link om gegevens aan te vullen. Sowieso uw bank, verzekeringsmaatschappij en overheidsinstanties zullen nooit op deze manier naar uw gegevens informeren. Twijfelt u toch, pak er dan de telefoon bij. Gebruik daarvoor het nummer dat u hebt of heeft opgezocht. Let op: bel nooit naar het nummer dat in de betreffende mail wordt genoemd.

Spam-mails worden steeds professioneler

Een mailtje kan nog zo goed geschreven zijn of netjes zijn opgemaakt; laat u daardoor niet afleiden. De tijd dat besmette mails volstonden met spelfouten is al lang voorbij. Ze worden steeds netter. Let daarom goed op op onregelmatigheden. Heeft u een eerder mailtje van deze klant of partner; vergelijk deze dan goed met het mailtje waar u aan twijfelt.

Klik nooit zomaar op linkjes

Klik nooit zomaar op mailtjes, daarmee loopt u namelijk het gevaar dat er schadelijke software op uw computer of laptop wordt geïnstalleerd. Dit kan bijvoorbeeld een cryptolocker zijn die al uw bestanden binnen no-time vergrendeld. Controleer de link. Dit doet u door met de muis over de link te schuiven en de link te checken die verschijnt.

Open bijlages niet

Veel besmette SPAM-mailtjes bevatten bijlages, die schadelijke software op uw computer of laptop installeren bij openen. ZIP-bestanden zijn altijd verdacht; facturen en aanmaningen worden namelijk nooit op deze manier verzonden. Verwacht u toch een bestand van de betreffende afzender neem dan voor de zekerheid eventjes contact op met uw contactpersoon. Ook hier geldt: gebruik de gegevens die u heeft én vergeet de gegevens die in het mailtjes staan.

Geef nooit toestemming om mee te kijken

Niet alleen mailtjes zijn een gevaar ook telefoontjes kunnen u in de problemen brengen. Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens af als iemand u belt. Zegt de persoon aan de andere kant van de lijn dat hij werkt op de klantenservice van uw internetprovider, bekend softwarebedrijf of bekende elektronicafabrikant – geloof dit niet zomaar én geef al helemaal geen toestemming om op afstand je apparaten te bedienen. Surf ook niet naar de site die wordt genoemd, waarop u software kunt downloaden om een probleem op te lossen. Verbreek bij twijfel altijd de verbinding en check bij uw contactpersoon van het desbetreffende bedrijf of ze u hebben proberen te bellen.

Geschreven door Niels van der Hoff

Naast dat Niels Van der Hoff ICT heeft opgericht is hij een van de meest ervaren
systeembeheerders die regelmatig zijn kennis deelt in onze blogs.

Lees meer berichten

Meer ICThema's

25 juni 2024

Even voorstellen… – Ward Eikelboom

Een bekende goedlachse collega in de schijnwerpers: Ward Eikelboom. Deze jonge gedreven Microsoft specialist is met zijn grote glimlach...

Lees meer
07 juni 2024

NIS 2

NIS2 gaat ondanks het uitblijven van wetgeving in NL (voor nu) toch een belangrijke rol spelen NIS, een afkorting...

Lees meer