Voorkom dat je slachtoffer wordt van het cryptolocker virus
Voorkom dat uw bestanden vergrendeld en/of besmet worden.
Wilt u voorkomen dat een cryptolocker-virus al uw bestanden besmet en vergrendeld? Of dat u het slachtoffer wordt van phishing, waarbij u geld wordt afgetroggeld. Dan is het zaak om besmette SPAM-mailtjes te herkennen. Hoe u dat doet? Van der Hoff ICT heeft een aantal tips op een rijtje gezet.
E-mailadres afzender controleren
Check het e-mailadres van de afzender. Misschien herkent u de naam van de afzender, bijvoorbeeld KPN, Intrum Justitia of ING, maar dat wil niet zeggen dat die mail ook door hun is verzonden. Controleer daarom ook het e-mailadres. Gaat het om een vreemd of vaag adres, dan is de kans groot dat u te maken heeft met een besmette mail.
Hoe wordt u aangesproken
Controleer de aanhef van het mailtje. Wordt hier gebruik gemaakt van algemene termen als ‘Geachte heer/mevrouw’ of ‘Beste klant’ wees dan gewaarschuwd. Kijk maar eens naar mailtjes van bedrijven en klanten waarmee u zaken doet; die zullen meestal gewoon je (achter)naam gebruiken én weten of ze de mail naar een man of vrouw sturen.
Persoonsgegevens controleren
Als er in een mail gevraagd wordt of u uw persoons wilt controleren, dan rinkelen als het goed is ook bij u de alarmbellen. Klik nooit op een link om gegevens aan te vullen. Sowieso uw bank, verzekeringsmaatschappij en overheidsinstanties zullen nooit op deze manier naar uw gegevens informeren. Twijfelt u toch, pak er dan de telefoon bij. Gebruik daarvoor het nummer dat u hebt of heeft opgezocht. Let op: bel nooit naar het nummer dat in de betreffende mail wordt genoemd.
Spam-mails worden steeds professioneler
Een mailtje kan nog zo goed geschreven zijn of netjes zijn opgemaakt; laat u daardoor niet afleiden. De tijd dat besmette mails volstonden met spelfouten is al lang voorbij. Ze worden steeds netter. Let daarom goed op op onregelmatigheden. Heeft u een eerder mailtje van deze klant of partner; vergelijk deze dan goed met het mailtje waar u aan twijfelt.
Klik nooit zomaar op linkjes
Klik nooit zomaar op mailtjes, daarmee loopt u namelijk het gevaar dat er schadelijke software op uw computer of laptop wordt geïnstalleerd. Dit kan bijvoorbeeld een cryptolocker zijn die al uw bestanden binnen no-time vergrendeld. Controleer de link. Dit doet u door met de muis over de link te schuiven en de link te checken die verschijnt.
Open bijlages niet
Veel besmette SPAM-mailtjes bevatten bijlages, die schadelijke software op uw computer of laptop installeren bij openen. ZIP-bestanden zijn altijd verdacht; facturen en aanmaningen worden namelijk nooit op deze manier verzonden. Verwacht u toch een bestand van de betreffende afzender neem dan voor de zekerheid eventjes contact op met uw contactpersoon. Ook hier geldt: gebruik de gegevens die u heeft én vergeet de gegevens die in het mailtjes staan.
Geef nooit toestemming om mee te kijken
Niet alleen mailtjes zijn een gevaar ook telefoontjes kunnen u in de problemen brengen. Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens af als iemand u belt. Zegt de persoon aan de andere kant van de lijn dat hij werkt op de klantenservice van uw internetprovider, bekend softwarebedrijf of bekende elektronicafabrikant – geloof dit niet zomaar én geef al helemaal geen toestemming om op afstand je apparaten te bedienen. Surf ook niet naar de site die wordt genoemd, waarop u software kunt downloaden om een probleem op te lossen. Verbreek bij twijfel altijd de verbinding en check bij uw contactpersoon van het desbetreffende bedrijf of ze u hebben proberen te bellen.
Meer ICThema's
Even voorstellen… – Dirk Bankers
Vandaag stellen we aan jullie voor: Dirk Bankers Voor veel van onze klanten is Dirk het vaste aanspreekpunt. Met...
Lees meerEven voorstellen… – Ward Eikelboom
Een bekende goedlachse collega in de schijnwerpers: Ward Eikelboom. Deze jonge gedreven Microsoft specialist is met zijn grote glimlach...
Lees meer